Moda Tasarım Teknolojileri Alanı

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

ALANIN TANIMI
Moda Tasarım Teknolojileri Alanı altında yer alan kadın giyim modelistliği, erkek giyim modelistliği, çocuk giyim modelistliği, iç giyim modelistliği, hazır giyim model makineciliği, deri giyim, kadın terziliği, erkek terziliği, kesim ve konfeksiyon makineleri bakım onarım dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Moda Tasarım Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Giyim üretimi; dünyada gerek pamuk ve iplikle başlayan üretim sürecinde yaratılan katma değer, gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli roller üstlenen, ülkelerin vazgeçemediği bir alandır.

Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, özellikle yeni endüstrileşmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen ihracat nedeniyle büyümede gösterilen başarının ana kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerin sanayileşmede katettikleri yol incelendiğinde bugün gelinen noktanın başlangıcında Moda Tasarım Teknolojileri sektöründe elde edilmiş başarıların olduğu görülmektedir.

Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, Türkiye’de küçük işletmelerle 1950’lerden beri faaliyet göstermektedir. Bu alanda, son yıllarda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Kaydedilen bu gelişmeler gerek yurt içine, gerekse yurt dışına yapılan satışlarla ülke ekonomisine ve dış ödemeler dengesine önemli katkılar sağlamaktadır.

Günümüzde, tüm ülkelerde genç ve yetişkin bireylerin istihdama geçişlerinde mesleki eğitim etkili bir araç olarak kullanılmaktadır. İş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması eğilimi, istihdam amaçlı mesleki eğitimin önemini artırmıştır.

Moda Tasarım Teknolojileri sektörü emek yoğun karakteri nedeniyle on binlerce iş yerinde, yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz.

Moda Tasarım Teknolojileri sektöründe, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Vasıflı iş gücü ihtiyacı; bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, orta öğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alan/dalda "Diploma" verilir.

2. Mezun olan öğrenciye alan/dalda "İşyeri Açma Belgesi" verilir.

3. İsteyen öğrencilere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass Sertifika / diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge verilir.

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI ALTINDA YER ALAN DALLAR

1)Modelistlik

2)Deri Giyim

3)Erkek Terziliği

4)Kadın Terziliği

5)Hazır Giyim Model Makineciliği

6)İç Giyim Modelistliği

7)Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım

Anadolu Meslek Programı

Anadolu Teknik Programı

ALAN ORTAK DERSLERİ

• Mesleki Gelişim
  • Uygulama Teknikleri(*)
  • Kalıp Hazırlama Teknikleri
  • Giysi Teknik Çizimleri

DAL DERSLERİ

• İşletmelerde Mesleki Eğitim(*)
  • Giysi Kalıpları(*)
  • Giysi Üretimi
  • Drapaj Yöntemiyle Kalıp Hazırlama
  • Deri Giysi Üretimi(*)
  • Deri Giysi Kalıpları
  • Deri Kalite Kontrol
  • Deri Teknolojisi
  • İş Ve Üretim Organizasyonu
  • Erkek Giysi Dikimi(*)
  • Erkek Terzi Kalıpları
  • Giysi Onarımı
  • İş Yeri Planı Ve Üretim Organizasyonu
  • Kadın Giysi Dikimi(*)
  • Kadın Terzi Kalıpları
  • Model Makinecilikte Üretim(*)
  • Model Makinecilikte Kalıp
  • İç Giyim Kalıpları(*)
  • İç Giyim Üretimi
  • Bilgisayarla İç Giyim Kalıpları Hazırlama
  • Tasarım Ve Model Araştırmaları
  • Üretim Organizasyonu Ve Kalite Kontrol
  • Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama
  • Konfeksiyon Makineleri Mekaniği(*)
  • Konfeksiyon Bakım Meslek Resmi
  • Elektrik-Elektronik Temel Uygulamaları
  • Temel El İşlemleri
  • Bakım Planlaması
  • Pnömatik Bakım Onarım

ALAN ORTAK DERSLERİ

• Mesleki Gelişim
  • Uygulama Teknikleri(*)
  • Kalıp Hazırlama Teknikleri
  • Giysi Teknik Çizimleri

DAL DERSLERİ

• Giysi Kalıpları(*)
  • Giysi Üretimi(*)
  • Drapaj Yöntemiyle Kalıp Hazırlama
  • Deri Giysi Üretimi(*)
  • Deri Giysi Kalıpları(*)
  • Deri Kalite Kontrol
  • Deri Teknolojisi
  • İş Ve Üretim Organizasyonu
  • Erkek Giysi Dikimi(*)
  • Erkek Terzi Kalıpları(*)
  • Giysi Onarımı
  • İş Yeri Planı Ve Üretim Organizasyonu
  • Kadın Giysi Dikimi(*)
  • Kadın Terzi Kalıpları(*)
  • Model Makinecilikte Üretim(*)
  • Model Makinecilikte Kalıp(*)
  • İç Giyim Kalıpları(*)
  • İç Giyim Üretimi(*)
  • Bilgisayarla İç Giyim Kalıpları Hazırlama
  • Tasarım Ve Model Araştırmaları
  • Üretim Organizasyonu Ve Kalite Kontrol
  • Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama
  • Konfeksiyon Makineleri Mekaniği(*)
  • Konfeksiyon Bakım Meslek Resmi(*)
  • Elektrik-Elektronik Temel Uygulamaları
  • Temel El İşlemleri
  • Bakım Planlaması
  • Pnömatik Bakım Onarım

Not: Alan/dal dersleri içinde (*) ile belirtilen dersler alan ve dalların zorunlu dersleridir. Bu dersler Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 57. maddesi uyarınca yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılmayacak derslerdir.

Yayın: 24.02.2013 - Güncelleme: 29.10.2018 14:29 - Görüntülenme: 3962