Bilişim Teknolojileri Alanı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

ALANIN TANIMI

Bilişim teknolojileri alanı; verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan ağ işletmenliği, bilgisayar teknik servisi, veritabanı programcılığı ve web programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri, yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. Bilişim Teknolojileri, güncel bir bakışla bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

ALANIN AMACI

Sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Bilişim sektörü dünyada son elli yıldır var olan ancak stratejik bir sanayi olarak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmekte ve devletler tarafından sektör üzerine özel planlama ve çalışmalar yapılmaktadır.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe bilişim teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebeple bilişim teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Hâlen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de bilişim teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alan/dalda "Diploma" verilir.

2. Mezun olan öğrenciye alan/dalda "İşyeri Açma Belgesi" verilir.

3. İsteyen öğrencilere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass Sertifika / diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge verilir.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI ALTINDA YER ALAN DALLAR

1)Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik

2)Bilgisayar Teknik Servisi

3)Veri Tabanı Programcılığı

4)Web Programcılığı

Anadolu Meslek Programı

Anadolu Teknik Programı

ALAN ORTAK DERSLERİ

• Mesleki Gelişim
  • Bilişim Teknolojilerinin Temelleri(*)
  • Programlama Temelleri
  • Bilişim Teknik Resmi
  • Ofis Programları

DAL DERSLERİ

• İşletmelerde Meslek Eğitimi(*)
  • Sistem Bakım Ve Onarım(*)
  • Elektronik Uygulamaları(*)
  • Mikrodenetleyici
  • Bilgisayar Destekli Uygulamalar
  • Ağ Sistemleri ve Yönlendirme(*)
  • Sunucu İşletim Sistemi
  • Ağ Sistemleri ve Anahtarlama
  • Nesne Tabanlı Programlama(*)
  • Veritabanı
  • Mobil Uygulamalar
  • Web Tasarım ve Programlama(*)
  • İnternet Programcılığı
  • Grafik ve Animasyon
  • Açık Kaynak İşletim Sistemi

ALAN ORTAK DERSLERİ

• Mesleki Gelişim
  • Bilişim Teknolojilerinin Temelleri(*)
  • Programlama Temelleri
  • Bilişim Teknik Resmi
  • Ofis Programları

DAL DERSLERİ

• Sistem Bakım Ve Onarım(*)
  • Elektronik Uygulamaları(*)
  • Mikrodenetleyici
  • Bilgisayar Destekli Uygulamalar
  • Ağ Sistemleri ve Yönlendirme(*)
  • Sunucu İşletim Sistemi
  • Ağ Sistemleri ve Anahtarlama
  • Nesne Tabanlı Programlama(*)
  • Veritabanı(*)
  • Mobil Uygulamalar
  • Web Tasarım ve Programlama(*)
  • İnternet Programcılığı
  • Grafik ve Animasyon
  • Açık Kaynak İşletim Sistemi
  • Mesleki Yabancı Dil(Bilişim Teknolojileri)

Not: Alan/dal dersleri içinde (*) ile belirtilen dersler alan ve dalların zorunlu dersleridir. Bu dersler Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 57. maddesi uyarınca yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılmayacak derslerdir.

Yayın: 24.02.2013 - Güncelleme: 29.10.2018 14:25 - Görüntülenme: 3128